1. Forstå WordPress og Divi

WordPress er verdens største system til at lave hjemmesider med. Over 63% af hjemmesider bygget med et CMS er bygget i WordPress. Til sammenligning ligger Shopify, Joomla, Drupal, Wix og Squarespace, som er de næststørste hjemmeside-systemer, tilsammen på en andel på 16,1% (september 2020).

WordPress’ udbredelse betyder at der er:

 • en dedikeret organisation bag systemets vedligeholdelse og videreudvikling
 • flere og bedre plugins (udvidelser af funktionalitet) at vælge mellem
 • mange flere at spørge til råds – både for dig og for din webudvikler
 • et hav af forskellige temaer (skabeloner til din hjemmeside)
 • en kæmpe efterspørgsel på professionelle med WordPress kompetencer

Udbredelsen af WordPress betyder altså, at det er et solidt valg til langt de fleste hjemmesider.

Et interessant alternativ er Squarespace, som stiger i udbredelse i disse år.

Noget af det, der gør Squarespace populært, er den nemme og intuitive træk-og-slip bygge-metode. Derudover er Squarespace gjort enkelt og smukt – både for den besøgende og for den, der bygger.

Med enkeltheden ved Squarespace kommer dog også begrænsninger. Det problem har man ikke med WordPress.

Træk-og-slip metoden har du også i WordPress med de forskellige Page Builders. En af de Page Builders er Divi Byggeren, som du får med som en del af Divi-temaet.

Divi Byggeren giver dig og din webudvikler mulighed for hurtigt og visuelt at bygge flotte og rige hjemmesider. Den muliggør også en fornuftig arbejdsdeling, hvor du kan stå for indholdet på siderne, mens din udvikler tilpasser form og udtryk.

Divi – tema og builder

Tema – eller på engelsk theme – er et centralt begreb i WordPress. Alle WordPress hjemmesider kører på et tema. Temaet indeholder layout og funktionalitet, som udvider WordPress.

Det er altså vigtigt at vælge det rette tema fra starten af.

Divi bliver udviklet af et firma, der hedder Elegant Themes. De laver også andre temaer, men Divi er deres helt store værk, som de dedikerer størstedelen af deres ressourcer til at optimere og videreudvikle.

Divi er et af de mest populære WordPress-temaer – måske det mest udbredte. Ligesom med WordPress’ udbredelse giver det dig en række fordele, at der er et stort og sundt økosystem omkring dit valgte tema.

Det centrale ved Divi er Divi Byggeren. Her kan du arbejde med dine sider ved brug af:

sektioner,

som indeholder rækker,

som indeholder kolonner,

som indeholder moduler

Det lyder måske kompliceret nu, men du vænner dig til det – og vil komme til at elske det. Sektioner > rækker > kolonner > moduler.

Det er med modulerne, du indsætter dit indhold. Divi Byggeren indeholder 40+ moduler til fx:

 • Tekst
 • Billede
 • Knap
 • Seneste indlæg
 • Portfolio
 • Kontaktformular
 • Slider
 • Produkter
 • Pristabeller mv.

Du kan enten arbejde med Divi Byggeren i frontend eller backend. I frontend ser du, hvordan siden ser ud, samtidig med at du redigerer. I backend har du et bedre overblik over sidens struktur med sektioner, rækker, kolonner og moduler. Prøv dig frem og find ud af, hvad du foretrækker.

Og nu til kurset og dit site

Til dette kursus er Divi blevet installeret og gjort klar til dig på dit kursus-site. Jeg har også installeret et såkaldt child theme. Det bruger man, hvis man på et tidspunkt får brug for at lave kodemæssige ændringer. Derudover har jeg lavet nogle layouts i Divis bibliotek, som du kan bruge.

Vejledningerne til dette kursus er målrettet backend, men kan også bruges med frontend redigering (“Visuel bygger” hedder det i Divi-verden).

Men lad os komme i gang med at bygge dit site. Vi starter med at tilpasse headeren.